0.00 

Predtréningové formuly a ich význam

Určite poznáte ten pocit, keď prídete domov z práce či zo školy a napriek tomu, že ste pôvodne mali chuť cvičiť, vaše plány sa rozplynuli z dôvodu straty energie a motivácie. Ak ste už tento pocit zažili, mali by ste uvažovať (ak ste ich doteraz neskúšali) nad predtréningovými formulami, ktoré vám napomôžu prekonať stav „oťapenia“ a nakopnú vás pred ďalšou fyzickou aktivitou.

 

 

Zložky predtréningových formúl

 

Väčšina predtréningových stimulantov má podobnú skladbu, pričom ich základné zložky slúžia na „napumpovanie“ svalstva, zvýšenie sily a doplnenie energie pred fyzickou aktivitou.

 

Zložky určené na „napumpovanie“ svalstva:

 

  1. L-arginín – aminokyselina, ktorá podporuje rozšírenie ciev.

  2. A-AKG – inak známy ako Arginín Alfa-Ketoglutarát. Ide o zloženie aminokyseliny L-arginínu a alfaketoglutarátu. Ich kombinácia zlepšuje využiteľnosť L-arginínu, čím dochádza k lepšiemu vstrebaniu a dlhotrvajúcemu „napumpovaniu“ (rovnako ako v prípade čistého L-arginínu).

  3. Citrulín (v rôznych pomeroch napríklad 4:1) – aminokyselina, ktorá zvyšuje prekrvene svalstva a mäkkých tkanív v tele.

 

 

Hlavnou výhodou týchto zložiek je už vyššie spomínané „napumpovanie“ a prekrvenie svalstva, vďaka ktorým sa po tréningu dostávajú do svalov dôležité živiny. Je preto dôležité dbať na príjem kvalitných bielkovín, sacharidov a tukov (najmä po tréningu). Bez užívania vyššie spomenutých látok dôjde k napumpovaniu v menšom rozmere, respektíve v minimálnom a krátkodobo, čo znižuje možnosť využitia „anabolického okna“ po tréningu.

 

 

Zložky určené pre zvýšenie sily:

 

  1. Kreatín monohydrát – kreatín je organická kyselina, pomocou ktorej je možné zásobovať svaly energiou. Kreatín monohydrát predstavuje najbežnejšiu a najpoužívanejšiu formu kreatínu.

  2. Kreatín ethyl ester – ide o derivát kreatínu, ktorý sa vyznačuje lepšou absorpciou kreatínu v tele.

  3. Kreatín HCL – predstavuje o 70 % lepšie vstrebateľnú formu kreatínu, čím zlepšuje jeho účinky.

  4. Beta alanín Beta alanín – ide o neesenciálnu aminokyselinu, ktorej pozitívnym účinkom je zbavovanie tela odpadových látok, čím zlepšuje celkovú výkonnosť.

 

Vyššie uvedené látky zlepšujú vaše silové výkony počas tréningu a napomáhajú lepšej regenerácii svalstva. Tréning s vyššími váhami vám pomôže nabrať novú svalovú hmotu vďaka vyššej stimulácii svalových vlákien. Je však potrebné, aby ste takto namáhané svalstvo vyživovali. Prostredníctvom dostatočnej výživy dôjde k potrebnej regenerácii a tvorbe novej svalovej hmoty.

 

 

Zložky určené pre dodanie energie pred fyzickou aktivitou (stimulanty):

 

  1. Kofeín – predstavuje najčastejšie používaný stimulant nervovej sústavy, ktorý preukázateľne zlepšuje športové výkony.

  2. Taurín – ide o organickú látku, ktorá obsahuje síru. Taurín vplýva pozitívne na športové výkony vďaka regulácii hladín inzulínu, čo zabezpečuje optimálne zásobovanie svalov glukózou.

  3. Teacrine – ide o stimulant získaný z rôznych druhov čajov a kávy. Jeho účinky sú podobné kofeínu, avšak odlišuje sa od neho tým, že nezvyšuje krvný tlak pomáha pri očiste pečene.

 

Účelom spomínaných látok je nielen prelomiť stav únavy a demotivácie pred tréningom, ale zároveň nastaviť vaše telo na maximálny výkon. Tieto látky majú pozitívny vplyv na centrálny nervový systém, vďaka čomu dochádza k lepšej koordinácii pohybu a tiež k výbušnosti a tlmeniu „bolesti“ pri vykonávaní väčšieho množstva opakovaní.

 

Vďaka kombinácii všetkých vyššie spomenutých zložiek dosiahnete dostatočné a dlhotrvajúce „napumpovanie“, zvýšenie vašich maximálnych váh používaných počas cvičenia, zlepšenie sústredenia a taktiež príval energie a chute do cvičenia.

 

 

Kombináciu všetkých vyššie spomenutých zložiek môžete nájsť v našich produktoch:

 

  • A.B.E. od spoločnosti Applied nutrition

  • Menace od spoločnosti Napa

  • C:P2 od spoločnosti Applied nutrition

  • Fury od spoločnosti Napa