0.00 

SEZÓNA JE TU: Ak radi športujete, čítajte! Toto vám pomôže

Už 30 minút vytrvalostného športu denne dokáže urobiť s vaším telom zázraky. Dôležitá je pravidelnosť a dôkladná starostlivosť o organizmus. V oblasti vhodnej výživy a doplnkov si môžete nechať poradiť odborníkmi z košickej predajne Kompava. Tí sa športu venujú profesionálne.

Vysnívaná postava nie je jediným benefitom vytrvalostných športov, ako sú beh, cyklistika, futbal, veslovanie či plávanie. Už pri polhodine každodenného športovania sa totiž môžu zmierniť príznaky vášho biologického starnutia. Takéto aktivity tiež pomáhajú v boji proti stresu či psychickým problémom. Stresový hormón kortizol nahradia hormónom šťastia, endorfínom. Šport vám jednoducho zlepší náladu, či už chcete alebo nie. 

Výhodou je aj fyzické zdravie. Pravidelným cvičením na čerstvom vzduchu si posilňujete imunitu a ľahšie predídete chrípke či prechladnutiu. Pozitívnou stránkou je tiež nárast sexepílu. Športovci sa cítia krajší a tým aj príťažlivejší pre okolie.

Premium Energy dodáva energiu postupne počas celého tréningu. Foto: MH Plus

Premium Energy dodáva energiu postupne počas celého tréningu.

Zvýšený príjem energie

Pre dosiahnutie všetkých týchto účinkov nestačí len športovať. Je dôležité, aby sa každý postaral o dostatočnú výživu či regeneráciu svojho organizmu. Pravidelný výdaj energie zvyšuje nároky aj na jej príjem a tiež na potrebu pitného režimu. 

Ideálne je, ak sa váš počet jedál za deň bude pohybovať okolo 4 – 6, pričom by ste mali jesť každé 3 hodiny v menších dávkach. To zabezpečí dostatočný príjem živín pre ďalšie výkony. Ak sa počas dňa nestíhate plnohodnotne najesť, potrebnú energiu si môžete doplniť aj prostredníctvom proteínových tyčiniek alebo nápojov. 

Pri vytrvalostných športoch z vášho organizmu ubúda voda, telo prechádza dehydratáciou, a tak rýchlo strácate energiu. Je dôležité ho znovu nabudiť a zvýšiť svoju výkonnosť a koncentráciu. S týmto problémom telu pomáhajú vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Ideálne nápoje

V košickej predajni Kompava na Žižkovej 30 nájdete napríklad Protein Premium. „Je to unikátny proteínový nápoj, ktorý sa užíva buď pred, alebo po samotnom výkone. Je stabilným zdrojom energie i potrebnej regenerácie. Zabraňuje rýchlym návalom hladu a zvýšeniu hladiny glukózy. Zabezpečuje vysoký stupeň koncentrácie nielen pre športovcov, ale aj pre ľudí s náročným povolaním, ako sú napríklad šoféri, piloti či vojaci,“ vysvetlila spolumajiteľka predajne Tímea Juhásová, ktorá je majsterkou sveta NABBA/WFF v bikiny fitnes.

Iontový pitný režim je ďalšou vhodnou voľbou. Je bohatý na minerály, ktoré dokážu veľmi rýchlo obnoviť ich stratený obsah. Ideálny je počas dlhodobej fyzickej záťaže, pretože jeho pitím zabránite prílišnému vyčerpaniu a doplníte si vitamíny a minerály. „V Kompave nájdete HypoFit, antioxidačný, hypotonický nápoj slúžiaci na rehydratáciu organizmu. Je vhodný aj pre malých športovcov od 8 rokov. Zabezpečí rýchly zdroj energie. Obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ktoré vylučujeme počas dňa z tela von.“

K4 Power gel zabezpečuje okamžitý zdroj energie. Foto: MH Plus

K4 Power gel zabezpečuje okamžitý zdroj energie. 

Opätovné nakopnutie

Každý jeden šport má inú intenzitu zaťaženia. Pri vytrvalostných je omnoho vyššia, než pri tých s krátkou dobou výkonu. Každý by mal rešpektovať svoje osobné predispozície, kondíciu i váhu, a na základe toho si vytvoriť správny tréning. Rozdielny prístup závisí tiež od skúseností a veku. Netrénovaný človek sa vyčerpá omnoho rýchlejšie než profesionál. K ubudnutiu energie však skôr či neskôr dôjde v oboch prípadoch.

Počas behu, cyklistiky alebo futbalu potrebuje športovec pri svojom výkone takpovediac znovu nakopnúť. Rýchle vyčerpanie pociťujú nielen amatérski, voľnočasoví, ale aj profesionálni športovci. Podľa rád T. Juhásovej je na to ideálny K4 Power gel. „Chuťovo veľmi príjemný gél zabezpečuje okamžitý zdroj energie a pomáha udržať potrebný výkon na vysokej úrovni.“ 

Ďalším jedinečným produktom, ktorý sa vám pri vytrvalostnom športovaní zíde, je Sport Premium Energy. „Umožňuje trénovať dlhšie a s vyššou silou, pretože zabezpečuje stabilnú energiu, ktorá je dodávaná postupne. Podporuje efektívne využívanie ,tukových´ zdrojov energie.“

Foto: MH Plus

Výživa kĺbov

Základom pri každom druhu športu je aj zdravie kĺbov. Najmä pri behu sú mimoriadne namáhané kolená. Pravidelný pohyb posilňuje a zároveň zaťažuje nielen svaly, ale aj kosti a kĺby. Zranenie kĺbov je veľmi nepríjemné a dokáže človeka doslova odstaviť. Netreba preto zanedbávať včasnú prevenciu, ktorou je kĺbová výživa. „Gelo-3 Complex je zmes aktívnych látok, minerálov a vitamínov, ktoré zabezpečujú správnu funkciu kostí, chrupaviek a pokožky. Obsahuje glukozamín sulfát, chondroitín sulfát a hydrolyzát želatíny. Tento prípravok podporuje zdravie kĺbov a spojivového tkaniva,“ doplnila T. Juhásová.

Je tiež dôležité, aby vytrvalostný športovec nezanedbával rozcvičku pred cvičením a najmä to, aby nikdy necvičil takpovediac cez bolesť.

Gelo-3 Complex sa postará o správnu funkciu kostí, chrupaviek a pokožky. Foto: MH Plus

Gelo-3 Complex sa postará o správnu funkciu kostí, chrupaviek a pokožky.

Regenerácia svalov

Po každom športovom výkone je potrebná regenerácia. Predchádza deštrukcii svalového vlákna. Dôležitý je tiež pravidelný strečing, ktorý uvoľňuje stuhnutie svalov. Aby prebehla regenerácia, telo musí dostať dostatok živín. Okrem bohatej stravy je dobré vybrať si správne výživové doplnky. Poradenstvo v tejto oblasti vám poskytnú odborníci priamo v košickej predajni Kompava na Žižkovej 30.

Prečo si vybrať beh?

Nech už sa venujete akémukoľvek športu, je dobré, ak do svojho tréningu zakomponujete beh. Je to takzvaná alfa i omega pri naberaní dobrej kondície. Do pohybu sa pri ňom zapája väčšina svalových partií. Je výbornou podporou nášho tela. Posilňuje aj srdce, spaľuje kalórie, formuje postavu, zlepšuje dýchanie a tiež celkové zdravie. 

Zdroj: https://kosicednes.sk/zdravie/sezona-je-tu-ak-radi-sportujete-citajte-toto-vam-pomoze/