0.00 

Rozhovor s Matúšom Tomalom

Matúš Tomala je náš talentovaný 19-ročný motokrosár, ktorý sa tejto športovej disciplíne venuje už od útleho veku 7 rokov. Matúš, prosím ťa, prezraď nám, ako si sa dostal v takom mladom veku k motokrosu? Čo ťa k tomu viedlo?

Odmalička, ako som sa narodil, boli u nás v rodine motorky. Môj strýko jazdil aj stále jazdí. Takže keď som mal nejakých 5 rokov, vozieval ma na motorke a mne sa to strašne zapáčilo. Keď som mal 7 rokov, napísal som Ježiškovi, nech mi prinesie pod stromček prvú motorku. Štedrý večer nastal a motorka pod stromčekom bola, tak som bol neskutočne rád. Hneď na druhý deň som sa šiel vonku previezť, síce bol sneh, ale túžba zviezť sa bola väčšia. Asi takto začala moja kariéra motokrosu.

 

 

Máš trénera alebo sa pripravuješ sám?

Čo sa týka fyzickej prípravy (zimnej), tak som sa vždy pripravoval sám, ale tento rok som to zmenil a fyzicky ma pripravuje a dáva mi nespočetne veľa rád paraolympionik Vladimír Gajdičiar. V tréningu na motorke mi pomáha bývalý motokrosár a účastník mnohých závodov Dušan Predanocy.

 

Ako vyzerá tvoja celoročná príprava na súťažnú sezónu? (Koľkokrát v týždni trénuješ a čo konkrétne robíš? Myslíme posilku, beh, doplnkové športy atď.)

Moja príprava v sezóne vyzerá počas týždňa asi takto: v pondelok si dám relax po víkende, keďže som mal závod, idem na wellness, plaváreň a podobne. V utorok väčšinou pokračujem v tréningu na motorke. Streda je deň, kedy si idem zabehať, prípadne idem na cestný bicykel alebo zacvičiť si. V štvrtok opäť tréning na motorke a v piatok sa pripravujem, či už fyzicky alebo psychicky, na závod počas víkendu.

 

Motokros je jeden z najnáročnejších športov vôbec. Je to nebezpečné?

Motokros je jeden z najnáročnejších športov a taktiež je to nebezpečné, ale ak s tým vyrastáte, tak vám to tak nepríde a beriete to ako súčasť každodenného života.

 

 

Stalo sa ti už počas závodu niečo nepríjemné, na čo nerád spomínaš? Nejaký úraz, napríklad?

Mal som už celkom dosť zranení, aj keď väčšina boli ľahšie zranenia. Napríklad som mal 3x zlomenú tú istú kľúčnu kosť a zopár otrasov mozgu. K tým ťažším patria 2 zlomené stavce chrbtice či potrhané väzy v kolene.

 

Čo na to tvoji rodičia a priateľka?

Rodičia sú s tým v pohode. Obidvaja ma podporujú, ako len môžu, ale pravdaže, zo začiatku mama trošku protestovala :D. Priateľka sa ma taktiež snaží podporovať, ako len môže :).

 

Predpokladáme, že tvoja motorka momentálne ,,oddychuje“. Ako teda trénuješ v zime?

Zimná príprava mi trvá tak 2-3 mesiace. Venujem sa hlavne naberaniu kondície a sily. Behám, trénujem na stacionárnom bicykli, cvičím s vlastným telom, ale taktiež 1x týždenne navštívim aj fitness. Robím rôzne balančné cvičenia, či už s fitloptou alebo s doskou a valčekom . Cez zimu sa snažíme dostať na motorku už v januári, chodíme trénovať väčšinou do Maďarska, keďže u nás je sneh.

 

Ako sa stravuješ?

V strave nehľadám nič špeciálne. Jem viac-menej všetko, snažím sa však vyhýbať vyprážaným a tučným jedlám, a taktiež si pred závodom určite nedám guláš s piatimi knedľami.

 

 

Ktoré výživové doplnky užívaš a prečo?

Užívam hlavne BCAA Amino Hydrate od Applied Nutrition, aby sa mi nezničili svaly a regeneroval som tak, ako by som mal. Bez regenerácie sa to nedá, o tom som sa presvedčil už minulé sezóny. Ďalej používam rôzne vitamíny, ako magnézium, vápnik, vitamín C. Pred výkonom a po výkone si dám jeden izotonický gél od AP, aby som dodal telu to, čo stratilo a potrebuje.

 

Aké máš športové plány na rok 2019?

Športové plány v sezóne 2019 sú jasné. Umiestňovať sa na najvyšších priečkach a robiť radosť v prvom rade sebe, rodine, priateľke a v neposlednom rade sponzorom a všetkým, ktorí mi pomáhajú, lebo bez nich by to nešlo. A hlavne prežiť všetko bez zranenia a v zdraví, lebo bez toho to taktiež nejde.

 

Ďakujeme pekne. Dúfame, že prípravu zvládneš ľavou zadnou. Samozrejme, držíme ti silno palce a prajeme veľa športových úspechov!

Ďakujem veľmi pekne aj ja.