0.00 

Benefity užívania Vitamínu C

Vitamín C je neesenciálnym vitamínom, ktorý si naše telo nedokáže samostatne vyprodukovať, preto je potrebné dopĺňať ho prostredníctvom potravy alebo výživových doplnkov. Užívanie vitamínu C prináša viaceré benefity, ktoré podporujú naše zdravie. V tomto článku vám ich niekoľko predstavíme.

 

  1. Antioxidant podporujúci obranyschopnosť organizmu

    Vitamín C je silným antioxidantom, ktorý ochraňuje bunky v tele proti voľným radikálom. V prípade nahromadenia radikálov môže vzniknúť oxidačný stres, ktorý má za následok vznik chronických chorôb. Z vykonaných štúdií vyplýva, že dlhodobým účinkom vitamínu C sa počet antioxidantov v krvi pacientov zvýšil až o 30 %.

 

 

  1. Pomáha znížiť riziko vzniku srdcového ochorenia

    Srdcové ochorenia sú z celosvetového hľadiska na prvom mieste v rebríčku najčastejších príčin úmrtia. Je to najmä z toho dôvodu, že naše srdcia sú náchylné na vysoký „zlý“ LDL cholesterol, nízky „dobrý“ HDL cholesterol, vysoký krvný tlak alebo zvýšenú hodnotu triglyceridov. Tieto poruchy môžu byť dedičné, ale vo veľkej miere na nich vplýva aj uponáhľaný spôsob života, ktorý vedie k nedostatku zdravej výživy, aktívneho životného štýlu a k nadmernému stresu. Štúdie, ktoré skúmali vplyv užívania vitamínu C na redukciu vzniku srdcových ochorení, zistili, že užívanie aspoň 500 mg vitamínu C denne výrazne znižuje zlý LDL cholesterol a triglyceridy v krvi. 

 

  1. Zlepšuje absorpciu železa

    Vitamín C napomáha vstrebávaniu železa (predovšetkým z rastlinných zdrojov) tým, že ho konvertuje do lepšie absorbovateľnej formy. Toto zistenie môže byť prínosom najmä pre vegánov a vegetariánov, ktorí neprijímajú dostatočné množstvo mäsa, ktoré je hlavným zdrojom železa v našej strave. Štúdia zistila, že pri užití 100 mg vitamínu C bola absorpcia železa efektívnejšia až o 67 %. 

 

 

  1. Chráni pamäť a schopnosť myslieť

    Výskumy dokázali, že oxidačný stres v oblasti mozgu, chrbtice alebo nervov môže mať za následok vznik demencie. Vzhľadom na to, že vitamín C je silným antioxidantom, jeho nízka hodnota v tele môže taktiež prispieť k vzniku demencie či porúch pamäte a mozgu. Užívanie vitamínu C, či už vo forme jedla alebo suplementov, pomáha ochrániť pamäť a myseľ zároveň, a to najmä u ľudí vo vyššom veku. 

 

  1. Vitamín C a chudnutie

    Výskum dokázal, že vitamín C napomáha aj pri chudnutí, a to prostredníctvom lepšieho využitia tuku ako zdroja energie počas fyzickej aktivity. Výskumu sa zúčastnilo 78 ľudí, mužov aj žien, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Prvej skupine bolo počas 60-minútovej chôdze na bežiacom páse podávané len minimálne množstvo vitamínu C, druhej skupine bola podávaná normálna denná dávka tohto  vitamínu. Pri prvej skupine zaznamenali až o 25 % menej spáleného tuku na kilogram hmotnosti ako pri druhej skupine, ktorá konzumovala plnohodnotnú dennú dávku vitamínu C.

 

 

Ako môžeme vidieť, vitamín C poskytuje nášmu telu rad benefitov, ktoré prospievajú nielen staršej generácii, ale všetkým vekovým kategóriám. Je však veľmi náročné zistiť, koľko miligramov vitamínu C prijmete či reálne vstrebete. Preto je najlepšie kombinovať stravu bohatú na vitamín C (ovocie, zeleninu) so suplementáciou prostredníctvom doplnkov výživy (https://www.globalfitness.sk/vitamin-c-1000mg-rose-hips/).