0.00 

Diéta = strata svalovej hmoty. Ešte stále to platí?

Kulturisti, ale aj bežní cvičenci sa často stretávajú počas diéty so „stratou svalovej hmoty“. Straší ťa táto predstava, ktorá ide ruka v ruke s poklesom sily? Čítaj ďalej a zisti, ako sa s týmto problémom úspešne popasovať.

Pre naturálnych športovcov je dosť frustrujúce vidieť, ako si niektorí „profíci“ počas diéty krásne vyrysujú ťažko nabraté svalstvo, a to so žiadnou alebo minimálnou stratou svalovej hmoty, ale o to vyššou stratou tuku. Čo má však robiť naturálny atlét, aby docielil rovnaký efekt ako profesionál?

1. NEKOPÍRUJ STRAVOVACÍ A TRÉNINGOVÝ PLÁN PHILA HEATHA A INÝCH PROFESIONÁLOV

Pri vrcholových športovcoch je potrebné uvedomiť si, že títo ľudia sa venujú športu nonstop, a to doslova. Vedú úplne iný životný štýl ako bežní športujúci ľudia. Majú individuálne vypracovaný jedálniček, suplementáciu aj tréning, ktorý väčšinou prebieha pod prísnym dohľadom trénera či lekárov. Neodporúčame preto kopírovať ich tréningový či stravovací plán, čo sa týka rysovacej fázy prípravy už vôbec nie.

 

2. PRÍJÍMAJ DOSTATOČNÉ MNOŽSTVO BIELKOVÍN

Dostatočné množstvo znamená minimálne 2g a najviac okolo 3g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti za deň. U každého je to však individuálne. Musíš si odsledovať, koľko je pre teba „akurát“. Keď zbadáš, že pri 3g/kg ti „rastie brucho“, tak trošku uber aj z bielkovín, pretože aj tieto kalórie sa počítajú.

 

3. UŽÍVAJ KVALITNÉ SUPLEMENTY

Proteín - po tréningu kvalitný srvátkový, ako je napr. Diet Whey Protein a večer pred spaním si daj ako posledné „jedlo“ proteín, ktorý je vstrebávaný počas niekoľkých hodín, napr. Hex Protein Blend

Multivitamín

Glutamin - jedna z najdôležitejších aminokyselín, ktorá tvorí až 60 % svalových buniek. Podporuje imunitu, bráni katabolizmu a podporuje sekréciu rastového hormónu. (náš tip: Napa L-glutamin)

BCAA - valín, leucín, izoleucín. Tieto aminokyseliny majú veľa priaznivých účinkov, ako napríklad zrýchlená regenerácia, zvýšenie sily, spaľovanie tuku a iné.

Spalovače - pre začiatočníkov stačí L-karnitín. Pokiaľ už so spaľovačmi nejaké skúsenosti máš, môžeš vyskúšať komplexné produkty, ako T5

Na zvýšenie hladiny testosterónu odporúčame TEST 500 - stimuluje rast svalov, podporuje výkon a vytrvalosť.

 

4. VO FITKU SA NEŠETRI, ALE DOMA ODDYCHUJ

Váhy znižuj až vtedy, keď je to naozaj nutné. Neplatí, že s malými váhami a vysokým počtom opakovaní dosiahneš vrchol. Výsledkom takýchto tréningov je väčšinou katabolizmus. Dopraj si niektoré dni aeróbne cvičenie (chôdza, bicyklovanie s miernym tempom). Ak to nie je z akéhokoľvek dôvodu možné, skús tomu venovať čas aspoň na konci silového tréningu. V diéte dbaj obzvlášť na dostatočný oddych a kvalitný spánok.

 

5. DOPRAJ TELU PRAVIDELNÝ PRÍSUN TEKUTÍN!

Dostatočný prísun vody je potrebný na to, aby si sa vyhol dehydratácii a aby sa do svalov dostali všetky potrebné živiny. Pi najmä vodu, minerálky alebo nesladené čaje. Kávička sa, samozrejme, nepočíta.