0.00 

Ako spoznáš problémy s estrogénom? Tieto symptómy neignoruj!

O tom, čo spôsobuje mužom úbytok, prípadne nadbytok testosterónu sa už čo to popísalo, no len málo článkov sa venuje opačnému pohlaviu a problémom, s ktorými sa potykajú v prípade nedostatočného množstva tohto hormónu, alebo naopak v prípade jeho nadmerného množstva v organizme.

Čo je estrogén

Estrogén je ženský hormón, ktorý sa vyskytuje aj mužskom tele vo veľmi málom množstve. Môže však dôjsť k rôznym poruchám, ktoré zapríčiňujú jeho nadbytok aj v mužskom tele, čo má za následok problémy spôsobujúce mužom poväčšine naberanie nadbytočného tuku v oblastiach bokov, únavu, zníženie libida a mnoho ďalších. Naopak, v ženskom tele je estrogén vyžadovaný, nakoľko je zodpovedný za sexuálne zdravie ženy, ovplyvňuje jej metabolizmus, a kardiovaskulárny systém.

 

Nízke hodnoty estrogénu

Ak má váše telo nedostatok estrogénu, môže sa to prejaviť nasledujúcimi príznakmi:
       -         časté zmeny nálad, depresie, nespavosť

-          ženy, ktorých vek sa pohybuje tesne pred 40 sa môžu potykať s návalmi tepla, skorou meno pauzou alebo nočným potením.

-          bolestivý pohlavný styk a nízke libido, odďalenie menštruácie

-          únava

-          náchylnosť na vzniknutie zlomenín, nakoľko je estrogén zodpovedný aj za väzbu kalcia, vitamínu D a minerálov, zodpovedných za silu kostí a ich hustotu.

-          nízke hodnoty estrogénu môžu byť zapríčinené rôznymi faktormi, ako napríklad:

-          vysokým tréningovým nasadením (napríklad 2 fázové tréningy),

-          porucha obličiek

-          Turnerov syndróm (ide o poruchu štruktúry chromozómov)

-          nezdravé stravovanie alebo nedostatočné stravovanie (Anorexia)

-          stres

Okrem týchto faktorov zohráva veľkú rolu aj genetická predispozícia, ktorá určuje náchylnosť k dosiahnutiu nízkych respektíve vysokých hodnôt tohto hormónu.

 

Nadbytočné hodnoty estrogénu

Opačným prípadom je nadbytok tohto ženského hormónu, ktorý nespôsobuje pozitívné vedľajšie účinky, hoci mnoho ľudí by si myslelo pravý opak. Ide opäť o veľmi individuálne príznaky a prejavy, ktoré závisia od konkrétnej osoby a jej genetických predispozícií. Môže sa jednať o:

-          Problémy spojené s mentálnou pohodou: - nadbytok estrogénu môže spôsobovať zvýšenú zmenu nálad prípadne stav, ktorý sa dá prirovnať k rozrušenej a nepokojnej mysli.

-          Problematické vlasy alebo končatiny: môžete sa stretnúť s vyššou lámavosťou Vašich vlasov alebo prekrvením končatínn, máte neustále studené ruky, prípadne nohy.

-          Nadbytočná váha: vysoké hodnoty estrogénu a obezita sú úzko späté, o čom svedčí aj fakt, že muži s vyššou hladinou tohto hormónu, priberajú ľahšie nadbytočné kilá a výnimkou nie sú ani ženy.

-          Poruchy menštruačného cyklu: nakoľko je estrogén hormón najviac ovplyvňujúci pohlavné a sexuálne zdravie ženy je pochopiteľné, že nadmerné hodnoty spôsobia nekomfortnosť aj v tejto oblasti. Môže ísť najmä o bolestivejší priebeh celého cyklu, prípadne jeho oddialenie.

 

Ako dostať hladinu estrogénu do normálu

V prvom rade je dôležité identifikovať, s ktorým variantom problému sa potykáte, čo najlepšie určí Váš doktor, prostredníctvom krvných testov, prípadne iných vyšetrení. Každopádne dodržiavanie zdravého životného štýlu, pravidelného cvičenia a dopĺňanie potrebných vitamínov a minerálov, by malo viesť k tomu, aby Vaše telo malo hodnoty estrogénu v normálnych alebo priaznivých hodnotách.

Ak je vašim problémom nedostatok tohto hormónu, je možné obohatiť stravu o potraviny, zvyšujúce jeho produkciu, ako napríklad sója, pšenica, fazuľa, rôzne druhy ovocia a zeleniny, víno, hovädzie mäso alebo orechy.

Čo sa týka doplnkov stravy, ktoré Vám môžu napomôcť sú to VITAMIN D3 https://www.globalfitness.sk/vitamin-d3/ a CALCIUM &MAGNESIUM https://www.globalfitness.sk/calcium-magnesim/