0.00 

Čo robiť so stagnujúcimi lýtkami?

Lýtka sú vo veľkej miere ovplyvnené genetikou, zrejme najviac zo všetkých svalových skupín, keďže v prípade, ak nie ste geneticky obdarený, bude trvať aj niekoľko rokov, kým sa Vám podarí, čo to nalepiť na túto svalovú partiu. Naproti tomu, sa môžeme stretnúť s prípadmi cvičencov, ktorí túto partiu ani nemusia precvičovať a ich lýtka sú aj tak enormne veľké vzhľadom k ich postave. Ako sme už povedali lýtko a jeho veľkosť závisí od genetiky, no ide najmä o upnutie tohto svalu na nohe, na základe čoho je možné povedať, či bude mať daný cvičenec problém vybudovať svalovú hmotu, v tejto oblasti alebo nie.

Napríklad, ak ide o jedinca disponujúceho svalom lýtka upnutým takmer pod kolenom, čo spôsobuje, že jeho sval sa nachádza na oveľa menšej ploche, ktorú je možné „obklopiť“ novou svalovou hmotou, pravdepodobne sa bude tento cvičenec potýkať s problémom malých lýtok, hoci ich bude cvičiť na dennej báze. S týmto prípadom sa môžeme často krát stretnúť, pri kulturistoch tmavej pleti, ktorí sa zvyčajte potýkajú s týmto problémom. Naopak, ak budeme hovoriť o príklade geneticky obdarenýc jedincov, ide najčastejšie o ľudí bledej pleti, ktorých lýtka sú upnuté takmer pri ich pätách, a teda plocha lýtka je výrazne väčšia. 

Okrem samotnej plochy svalu, ktorá výrazným spôsobom ovplyvňuje jeho vzhľad, ďalším faktorom je aj samotný sval lýtka. Ten môže byť v niektorých prípadoch ľahko „napumpovateľný“ a schopný rásť bez väčšieho úsilia a naopak môže ísť o ťažko naberajúci sval, vyžadujúci množstvo opakovaní, sérií a ťažkých váh, ktoré ho stimulujú aspoň k relatívne solídnemu rozvoju. Poďme sa pozrieť na niekoľko možností, ako pristupovať k tréningu lýtok a ich rozvoju vo Vašom tréningu.

Čo teda robiť v prípade, ak nie ste geneticky obdareným jedincom?

Hoci Vaše lýtka nie sú najlepšie stavané a ich svalový rozvoj je len minimálny, stále je možné vylepšiť tréning a suplementáciu so zameraním práve na túto partiu, ktorá je často krát opomínaná cvičencami v posilňovniach, ale výrazným spôsobom vplýva na súmernosť Vašej postavy a taktiež sily, ak berieme do úvahy fakt, že základné cviky s veľkou činkou (drepy a mŕtve ťahy) začínajú práve od chodidiel, a teda od svalov lýtok. Priblížime Vám z tohto dôvodu zopár rád, ktoré napomôžu Vášmu snažienu za väčším objemom lýtok.

 

  1. Nebojte sa pridať závažie

Svaly lýtka sú dennodenne zaťažované váhou nášho tela, a preto je vhodné pri cvičení lýtok použiť vyššie váhy, ktoré prinútia tieto svaly k novému rastu. Tieto váhy by však nemali byť zvyšované na úrok správnej techniky cvikov. Povedzme, že vykonávate výpony lýtok v stoji na stroji, kde si zvyčajne nakladáte 10 kg kotúče, s ktorými zvládnete 12 opakovaní bez problémov. Skúste pri najbližšom cvičení túto váhu navýšiť aspoň o 10 kg a vykonať s ňou 10 opakovaní. Ak nebudete mať problém vykonať tieto opakovania technicky správne, môžete zvýšiť váhu o ďalších 10 kg. Takto postupne narazíte na váhu, ktorá je momentálne pre Vás optimálna. Po určitom čase môžete pomaly pridávať ďalšie kilogrami navyše. 

  1. Zmeňte pozíciu chodidiel, pri cvikoch zameraných na lýtka

Svaly lýtok pozostávajú z dvoch svalov, a to „Gastrocemniusa“ , nachádzajúceho sa na „zadnej časti“ lýtok a „soleusa“, nachádzajúceho sa na prednej časti lýtok. Tieto svaly sú zapájané pri všetkých „výponových“ cvikoch zameraných na lýtkové svaly a zmena umiestnenia chodidiel, spôsobí zmenu uhla, z ktorého budú tieto svaly precvičené. Z tohto dôvodu Vám odporúčame vykonať aspoň 3 série výponov s chodidlami umiestnenými na šírku ramien, so špičkami a pätami smerujúcimi rovno. Následne vykonajte aspoň 3 série výponov s chodilami umiestnenými na šírku ramien, so špičkami mierne vytočenými do strán a pätami smerujúcimi k sebe. V poslednom cviku vykonajte aspoň 3 série výponov so špičkami smerujúcimi k sebe a pätami smerujúcími od seba.

 

  1. Zmeňte počet opakovaní, vykonaných v sérii

Ako sme už spomínali, svaly lýtok si vyžadujú neustálu zmenu, nakoľko sú zvyknuté nosiť naše telá a postupne sa prispôsobujú meniacej sa váhe nášho tela. Z tohto dôvodu je dôležité aby ste nezabúdali ani na zmenu počtu opakovaní v jednotlivých sériách, pretože ak ste doposiaľ vykonávali konštantne 10 opakovaní v sérii a tento počet opakovaní ste nezmenili niekoľko mesiacov, len ťažko môžete očakávať zmenu z hľadiska nových svalových prírastkov. Môžete napríklad vykonať prvý cvik s konštantnými opakovaniami povedzme – 12 opakovaní, no pri nasledujúcich dvoch cvikoch môžete zvoliť takzvaný pyramídový prístup, kedy začnete daný cvik na 8 opakovaniach a skončíte ho v poslednej sérií s 15 opakovaniami, prípadne naopak.