0.00 

Hovädzí proteín a jeho využitie

Trh s doplnkami výživy ponúka na výber množstvo druhov proteínov, až sa človek pri nich môže stratiť. Rozhodli sme sa preto, ponúknuť Vám objasnenie jedného z týchto druhov – Hovädzí proteín. Tento druh proteínu, prvý krát urzrel „svetlo sveta“ v roku 2009, kedy bol prvý krát predstavený na trhu s doplnkami výživy. Od tejto doby si prešiel viacerými variáciami, avšak v súčasnosti sa najčastejšie môžeme stretnúť s formou hovädzieho izolátu alebo hovädzieho hydrolizovaného izolátu.

 

 

Aby bolo možné získať hovädzí izolát, ktorý neobsahuje tuk a ani sacharidy, musí byť hovädzie mäso umiestnené do kadí, kde je následne varené a prostredníctvom tohto procesu je vytvorená tekutina obohatená o dôležité esenciálne aminokyseliny, spoločne s BCAA. Následne je od tejto tekutiny odstránený akýkoľvek tuk a zvyšky sacharidov. Hovädzie aminokyseliny, ktoré ostali po všetkých vyššie spomenutých procesoch, sú následne sušené rozprašovaním, čoho výsledkom je už samotný práškový produkt, a teda hovädzí proteín.

Hovädzí proteín obsahuje široké spektrum esenciálnych aminokyselín, konkrétne ide o aminokyseliny alanín, arginín, glutamín, glycín a taktiež aj BCAA – leucín, izoleucín a valín.  Jedna dávka proteínu obsahuje viac ako 90% proteínu, ako tomu je aj v prípade Beef Protein Isolate od spoločnosti Applied Nutrition (https://www.globalfitness.sk/beef-protein-isolate/), ktorý v jednej obsahuje 27,72 g proteínu. Z hľadiska trávenia, hovädzí beef proteín je trávený dlhšie oproti klasickým srvátkovým proteínom. Doba trávenia sa môže pohybovať v rozmedzí od 2 do 3 hodín. Pre lepšie znázornenie prikladáme tabuľku znázorňujúcu hodnoty vyššie spomínaných aminokyselín a BCAA obsiahnutých v hovädzom proteíne od značky Applied Nutrition.

Aminokyselina

Na 30 g

Alanín

2359,7 mg

Arginín

2011,1 mg

Glycín

5363 mg

Glutamín

2949,6 mg

BCAA

Na 30 g

Leucín

992,1 mg

Isoleucín

455,8 mg

Valín

804,4 mg

 

Chuť hovädzieho proteínu, môže prísť väčšine ľudí slanšia, čo je spôsobené vyšším obsashom sodíka v hovädzom mäse. Okrem slanosti, tieto proteíny sa vyznačujú zvláštnou horkastou, čokoládovou, pikantnou chuťou, čo je tiež spôsobené zdrojom, z ktorého sú tieto proteíny získané. Z tohto dôvodu je najlepšie hovädzí proteín pridať do jedál, ako napríklad ovsené vločky s arašidovým maslom, nakoľko arašidové maslo má obdobnú chuť, ako samotný hovädzí proteín.

 

 

Užívanie hovädzieho proteínu môže byť vhodné najmä pre ľudí snažiacich sa vyradiť laktózu zo svojej stravy, či už z dôvodu alergií alebo tráviacich problémov. Taktiež tento typ proteínu je vhodné užívať počas Paleo diéty, ktorá „zakazuje“ prijímanie akejkoľvek laktózy počas jej trvania. Jeho užívanie sa odporúča aj v prípade, ak Vaša diéta neobsahuje dostatok hovädzieho mäsa.

 

 

Užívanie hovädzieho proteínu je vhodné najmä v prípade ľudí s laktointoleranciou, prípadne pre zástancov paleo diéty, ktorá vylučuje z denného príjmu potravín laktózu. Taktiež je vhodnou obmenou klasického srvátkového, prípadne vaječného proteínu a z dôvodu jeho dlhšieho trávenia, je možné požívať tento druh proteínu aj pred spaním. Zastúpenie glutamínu a BCAA v hovädzom proteíne, robia z neho dokonalý regeneračný drink po ťažkom fyzickom tréningu.