0.00 

CLA a jeho využitie

CLA je možno pre mnohých ľudí neznámy produkt, ktorý je ponúkaný takmer každým výrobcom doplnkov výživy. Preto sme sa rozhodli objasniť jeho využitie vo Vašom jedálničku a priblížiť, akým spôsobom by mal byť dávkovaný a aké je jeho využitie.

Čo je to CLA

CLA alebo inak nazývaná konjugovaná kyselina linolová, patrí do skupiny mastných kyselín, pričom jej najväčšie zastúpenie je v mliečnych a mäsových výrobkoch. CLA napomáha viacerým procesom v tele a medzi ne patria aj podpora tvorby svalovej hmoty a podpora spaľovania nadbytočného tuku. Avšak z hľadiska spaľovania tuku, je najlepšou možnosťou  užívať CLA pochádzajúce z doplnkov výživy, nakoľko klasické CLA obsiahnuté v mäse a mlieku, nie je na tieto procesy vhodné.

 

 

Optimálne dávkovanie pre spaľovanie tuku

Vedci sa snažili zistiť, aký vplyv majú dávky CLA v rozmedzí 1,7g až 6,8g na ľudský organizmus. Rozhodli sa preto skúmať 60 dobrovoľníkov počas obdobia 12 týždňov a sledovať zmeny, ktoré nastanú. Zo skúmania nakoniec najlepšie vyšli osoby, ktoré užívali 3,4g CLA, nakoľko ich úbytok na váhe predstavoval 2,7 kg. Podľa vedcov, tak dávka 3,4g je optimálna dávka zabezpečujúca úbytok hmotnosti.

 

 

Z akých zdrojov môžeme CLA čerpať ?

Nakoľko ide o mastnú kyselinu, jej zastúpenie je najmä v tučných zdrojoch mäsa, predovšetkým hovädzieho a diviny, taktiež dobrými zdrojmi CLA sú mliečne výrobky – maslo, plnotučné mlieko alebo syry a v neposlednom rade sú to aj vajcia. Okrem týchto zdrojov môže byť CLA dopĺňaná prostredníctvom doplnkov výživy (https://www.globalfitness.sk/cla-100/), a to najmä v diétnom období, pred a po Vašom tréningu. Svoje odpodstatnenie si CLA nájde aj v objemovej fáze, z dôvodu jej schopnosti podporovať tvorbu novej svalovej hmoty. Podľa štúdií, za optimálne množstvo, ktoré by malo byť prijaté pre nabratie novej svalovej hmoty sa považuje vyššie spomenutých 3,4g CLA. Nasledujúca tabuľka obsahuje zdroje, z ktorých je možné čerpať CLA, ako aj podiel kyseliny linolovej v nich.

 

 

 

Syr Cheddar

3,6 mg/1 g tuku

Hovädzie mleté mäso

4,3 mg/1 g tuku

Maslo

5,5 mg/1 g tuku

Cottage Cheese

4,5 mg/1 g tuku

Kuracie mäso

0,9 mg/1 g tuku

Jahňacie mäso

5,6 mg/1 g tuku

 

Ako môžeme vidieť v tabuľke, podiel CLA v jednotlivých zdrojoch je pomerne nízky a najväčší podiel môžeme nájsť v masle a jahňacom mäse. Preto, ak ste sa rozhodli podporiť Vaše chudnutie zvýšením príjmu CLA, najlepším spôsobom pre jeho doplnenie bude, na jednej strane doplniť Váš jedálniček o vyššie spomenuté potraviny a zároveň dopĺňať jeho príjem prostredníctvom doplnkov výživy, aby sa Váš denný príjem CLA pohyboval na úrovni približujúcej sa ku 3g.

Benefity užívania CLA

  1. Posilnenie imunitného systému
  2. Rýchlejší rast svalstva
  3. Zníženie cholesterolu
  4. Redukcia rezistencie na inzulín
  5. Podpora rýchlejšieho metabolizmu

Či ste sa už rozhodli pre úbytok hmotnosti a vyrysovanie Vašej postavy alebo je Vašim cieľom dosiahnutie nových svalových prírastkov, CLA Vám môže napomôcť v dosahovaní Vašich cieľov. Jeho dávkovanie je najlepšie v období okolo trénigu, a teda pred tréningom alebo po tréningu. Za optimálne množstvo, ktoré podporuje znižovanie percenta tuku, zrýchľuje metabolizmus a podporuje tvorbu novej svalovej hmoty sa považuje dávka okolo 3g.