0.00 

Zásady a spôsoby stravovania pri paleo diéte

Paleo diéta sa stala jednou z najvyhľadávanejších spôsobov stravovania posledného desaťročia. Tento spôsob stravovania si osvojilo mnoho ľudí, ktorí túžia po strate nadbytočných kilogramov. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako by ste sa mali počas tejto diéty stravovať, aké sú jej zásady a aké spôsoby dodržiavať pre získanie maximálnych benefitov.

 

 

Podstata paleo diéty

Podstatou tejto diéty je návrat „ku koreňom“, vychádza totiž zo stravovania našich predkov. Snaží sa dodržiavať zákony prírody a zároveň vychádzať z genetických predpokladov ľudí. Našich predkov by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín:

  • zberači - živili sa predovšetkým bylinkami, bobuľami, orechmi, ovocím a zeleninou.
  • lovci - zdrojom ich živín bolo predovšetkým mäso z ulovenej zveri (hydina, ryby, divina a podobne).

 

Mnohé výskumy poukazujú na to, že konzumácia nadbytočného množstva sacharidov a nezdravých potravín má vplyv na vznik rôznych chorôb, preto sa zdala byť paleo diéta ako ideálne riešenie. Diéta je primárne založená na príjme bielkovín a tukov. Vychádza z myšlienky, že  telo využíva zdravé tuky na energiu, preto je veľmi podobná ketogénnej diéte. 

 

Stravovanie počas paleo diéty

Aké potraviny by ste mali jesť počas dodržiavanie tejto diéty? Základom jedálnička sú potraviny ako mäso, vajíčka, ovocie, zelenina, orechy, ryby a morské plody. Naopak, z vášho jedálnička by ste mali vyradiť poľnohospodárske výrobky - rôzne druhy pečiva, cestoviny, obilniny, mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, zemiaky a sladené nápoje.

 

 

Obsah paleo jedálnička:

  • mäso akéhokoľvek druhu - hovädzie, hydina, divina, bravčové mäso. Keďže zdrojom vašej energie budú predovšetkým tuky, môžete konzumovať aj tučnejšie mäso.
  • orechy - mandle, lieskové orechy alebo vlašské orechy budú vašimi najlepšími priateľmi pri prekonávaní hladu. Najlepšie je mať zo sebou vždy aspoň malú hrsť, ktorá vám pomôže váš hlad trochu oddialiť.
  • zelenina - najlepšou voľbou je „zelená“ zelenina, predovšetkým špenátové listy, špargľa, uhorka, brokolica. Tieto druhy zeleniny totiž neobsahujú veľké množstvo sacharidov, ktoré sú počas tejto diéty obmedzené na minimum.
  • ryby a morské plody - je len na vás, pre aký typ rýb sa rozhodnete, či už to budú sladkovodné ryby (napríklad kapor, pstruh, šťuka), alebo morské ryby, ako napríklad losos, makrela alebo tilapia.
  • ovocie - pri ovocí si dávajte pozor na to, aké množstvo denne prijmete. Keďže váš jedálniček by mal obsahovať iba 20% sacharidov, ich denný príjem sa bude pohybovať v rozmedzí od 30g do 60g. Za najvhodnejšie sa považuje bobuľovité ovocie: jahody, egreše, brusnice, čučoriedky alebo ríbezle. Nič nepokazíte ani zeleným jablkom, ktoré obsahuje len 13g sacharidov na 100g.

 

Okrem vyššie spomenutých potravín môžete zaradiť do vášho jedálnička aj vajíčka, soľ, horkú čokoládu a kvalitné maslo. Môžete jesť aj rôzne bylinky, ako mäta, kôpor, pažítka a podobne. Nezabúdajte ani na dostatočný príjem nesladenej vody.

 

 

Zhrnutie

Paleo diéta, podobne ako ketogénna diéta, je založená predovšetkým na príjme tukov a bielkovín. Je vhodná najmä vtedy, keď sa snažíte o rýchle zníženie hmotnosti. Vďaka nízkemu príjmu sacharidov sa vaše telo zbaví prebytočnej vody a postupne začnete spaľovať aj tuk. Je však nutné, aby ste stravovanie doplnili aj o fyzickú aktivitu (minimálne 3x týždenne). Nezabúdajte, že diétne obdobie predstavuje pre vaše telo stres. V tomto období je náchylnejšie na choroby, preto je potrebné nezabúdať na vitamíny a minerály, doplnky výživy (https://www.globalfitness.sk/multi-vitamin-complex/) či potrebné omega-3 mastné kyseliny (https://www.globalfitness.sk/omega-3-2/). Po určitom čase môžete svoj jedálniček doplniť aj o spaľovače tuku (https://www.globalfitness.sk/shred-x-90caps/).