0.00 

Omega-3 mastné kyseliny a jej účinky

Omega-3 patria v súčasnosti medzi najpoužívanejšie doplnky výživy. Mnohí však doteraz netušia, ako vlastne nášmu telu prospievajú a aké sú účinky ich dodatočnej suplementácie. 

 

Kde môžeme nájsť omega-3 mastné kyseliny ?

Omega-3 sú polynenasýstené esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže samostatne vyprodukovať, preto je nutné dopĺňať tieto tuky prostredníctvom vhodných jedál a suplementácie doplnkami výživy. Najväčšie zastúpenie omega-3 sa nachádza v rybách.  V prípade, že patríte k skupine ľudí, ktorí ryby „nemusia“, prípadne ich konzumujú veľmi zriedka, mali by ste ich určite nahrádzať aspoň prostredníctvom výživových doplnkov. Za najlepšie zdroje omega-3 mastných kyselín sa považujú ryby, ktoré sú pokryté väčšou vrstvou tuku, ako napríklad losos, sleď alebo makrela. Rybí tuk je zložený z dvoch druhov omega-3 mastných kyselín, a to konkrétne DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaenová). EPA je zodpovedná za zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu v našej krvi. Okrem toho pôsobí priaznivo na kardiovaskulárny systém a kvalitu ciev v našom tele. DHA je dôležitá pre správnu funkciu buniek, činnosť oka, kardiovaskulárneho a nervového systému. 

 

 

Ďalšie vhodné zdroje omega-3: 

  • sója
  • avokádo
  • ľanové semienka
  • repkový olej
  • orechy
  • chia semienka
  • olivy
  • tekvicové semienka

 

Užívanie omega-6 a omega-9 mastných kyselín 

Jednotlivé zdroje mastných kyselín by mali byť vzájomne vyvážené. Príliš vysoký príjem omega-6 mastných kyselín môže viesť k zápalom, artritíde a v najhoršom prípade k rakovine. Je preto dôležité, aby ste ich konzumovali v optimálnom množstve, ktoré bude zároveň doplnené o omega-3 mastné kyseliny (napríklad prostredníctvom doplnku Tri-omega 3-6-9 https://www.globalfitness.sk/tri-omega-3-6-9/). Optimálny objem omega-6 by mal byť u ľudí vo veku od 19 do 50 rokov 12 g denne (u žien) a 17 g denne (u mužov).

 

 

Zdroje omega-6 mastných kyselín:

  • vajcia
  • hydina
  • červené mäso
  • rastlinné oleje
  • orechy

 

Omega-9, inak nazývaná kyselina olejová, patrí medzi najzdravšie tuky, ktoré môžeme prostredníctvom stravy prijať. Jej zdrojom sú predovšetkým oleje (napríklad olivový olej), ale môžeme jú nájsť aj v niektorých druhoch ovocia alebo v orechoch. Čo sa týka zdraviu prospešných účinkov, omega-9 mastné kyseliny sú zodpovedné za správny chod imunitného systému, zníženie hladiny cholesterolu a inzulínovej rezistencie. 

 

Na čo si dávať pozor pri užívaní omega-3-6-9 mastných kyselín ?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, prípadne máte problém so zrážanlivosťou krvi, je dôležité, aby ste užívanie mastných kyselín konzultovali s vaším lekárom. Tieto kyseliny môžu spôsobiť zníženie zrážanlivosti krvi, avšak tento účinok by sa  pri normálnom dávkovaní nemal dostaviť a ide len o veľmi výnimočné prípady. 

 

 

Záver 

Ak vám ryby nechutia a ich konzumácia 1x, prípadne 2x týždenne je pre vás neprijateľná, odporúčame vám dodatočnú suplementáciu omega-3 mastných kyselín prostredníctvom doplnkov výživy (napríklad https://www.globalfitness.sk/omega-3-2/). Ich užívanie je nevyhnutné najmä v období prísnej diéty a v zimnom období, kedy je telo vystavené vírusom a stresovým situáciám, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam alebo zraneniam. Nezáleží, či ich užívate preventívne, alebo v dôsledku konkrétnej príčiny, tieto mastné kyseliny zaplavia vaše telo benefitmi, ktoré váš organizmus určite ocení.