0.00 

Ako si vybrať dobrého osobného trénera

Ľudia ma často oslovujú s prosbou, či im poradím so stravou alebo doplnkami výživy. Občas sa na mňa obrátia aj tí, ktorí už svojho trénera majú a „poctivo“ s ním cvičia už dlhší čas.

Položila som si teda otázku: Prečo sa pýtajú títo ľudia mňa a nie svojho trénera?  Tréner by mal predsa riešiť svojho klienta komplexne, odpovedať mu na jeho otázky ohľadom stravovania alebo mu poradiť, aký doplnok by mu pomohol dosiahnuť stanovený cieľ. Každý z klientov predsa túži po niečom inom. Niekto chce schudnúť, vyformovať si postavu, nabrať svalovú hmotu či vyriešiť zdravotný problém.

Radiť klientom iného trénera je z etického hľadiska nekorektné a začať s ním spoluprácu, aj keď len čiastočnú, považujem za neprofesionálne, najmä ak nepoznám ich tréningový plán, prípadne s ním nesúhlasím. Myslím si preto, že mnohým klientom by pomohlo ozrejmiť niekoľko faktov, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere trénerov. Nie je jedno, komu sa zveríte do rúk, ani komu dáte svoje peniaze.

Vzdelanie je dôležité

Moja rada číslo jeden je zistiť, na základe čoho o sebe tréner tvrdí, že je profesionál. Trénovať iba podľa vlastných skúseností je veľmi málo na to, aby sa mohol považovať za odborníka. Takýto človek často neovláda ani základy anatómie, fyziológie či  biochémie, ktoré sú pri riešení zdravého vyváženého stravovania veľmi dôležité. Ani účasť na súťaži ešte nemusí znamenať, že má tréner potrebné znalosti. Aj dobrá príprava na fitness súťaž s profesionálom ešte nezaručuje, že je aj samotný súťažiaci dobým trénerom. V lepšom prípade vám takýto človek neublíži, v horšom môže rozladiť váš metabolizmus či spôsobiť nebezpečné zdravotné problémy.
Váš tréner by mal mať minimálne certifikát osobného trénera. Ani to však občas nezaručí jeho 100 % kvalitu. Buďte preto obozretní.

Zavážia aj vzájomné sympatie

Na druhé miesto by som určite zaradila sympatie. Zo vzájomnej spolupráce by ste mali mať príjemný pocit. Budete sa stretávať pravidelne, preto by ste si mali dobre rozumieť. V tréningu je dôležité vytrvať, preto by vás mal vedieť dostatočne motivovať.  Na dobrého trénera sa budete tešiť a nebudete sa báť obrátiť sa na neho so svojimi otázkami aj mimo tréningov.

Dajte na prvý dojem

Už pri prvom stretnutí môžete zistiť, či vám daný tréner vyhovuje alebo nie.
Ešte vás ani poriadne nevypočul a už idete cvičiť? To nie je dobré znamenie.
Úvodné stretnutie by malo patriť rozprave o vašich cieľoch. Tréner by vám mal klásť otázky, veľa otázok. Mal by sa oboznámiť s vašimi doterajšími pohybovými aktivitami, zdravotným stavom (či ste nemali v minulosti nejaké zranenie či chorobu, ktorá by mohla skomplikovať tréning). Vaše zdravotné obmedzenia by ho mali zaujímať aj kvôli jedálničku. Musí predsa vedieť, či vás netrápi alergia na niektorú z potravín či intolerancia.
Mal by vedieť odpovedať na vaše otázky ohľadom tréningov, strečingu, stravy či výživových doplnkov.

Počas tréningu ste jeho prioritou č. 1

Nevenuje sa počas tréningu iba vám? Chrúme si pred vami jedlo, odbehuje od vás alebo si vybavuje telefonáty? Takýto tréner sa nemôže sústrediť na techniku ani zodpovedne počítať opakovania. V tomto prípade odporúčam dať podobnému trénerovi “adieu.”

Záujem je známkou dobrého trénera

Už len zo slušnosti by sa vám mal ozvať na ďalší deň po prvom spoločnom tréningu. Mal by sa opýtať, ako sa cítite, či nemáte silnú svalovku, nedajbože bolesti. Mali by ho zaujímať vaše pocity z cvičenia alebo či vám daný spôsob tréningu vyhovuje. Ak to neurobí, asi ho nezaujímate. Bodka.

Aj tréneri majú svoje rezervy

V istých situáciách musí tréner jednoducho povedať NIE!
Najmä vtedy, ak nemá na vaše požiadavky potrebnú kvalifikáciu. Ak sa napríklad chystáte na maratón a on nezabehne ani 5 km, tak vám asi ťažko poradí. Ak tréner nemá dostatočné skúsenosti ani vedomosti, mal by spoluprácu odmietnuť, prípadne odporučiť kolegu, ktorý sa danou problematikou zaoberá.

Dúfam, že vám tieto body pomôžu vybrať si správneho trénera, ktorý vás dotiahne do fitka aj keď je „deň blbec“ a pomôže vám tak dosiahnuť váš vytúžený cieľ čo najrýchlejšie. Dobrý tréner bude zároveň aj vaším priateľom a pomôže vám obľúbiť si cvičenie, pohyb a zdravý životný štýl.

Držím Vám palce!