0.00 

Ako prežiť Vianoce a zároveň zostať vo forme

V zime zvykneme jesť kaloricky bohatšie jedlá, obzvlášť v období sviatkov. Vianočné maškrtenie však môže byť aj vyváženejšie. Stačí iba zamerať sa na zdravšie recepty a nezanedbať pravidelný pohyb.

Naše slovenské vianočné jedlá sa v každom regióne líšia. Väčšina z nás si však nedokáže predstaviť Vianoce bez kapustnice, strukovín, rýb, mäsa, jaternice, klobásy či sladkých koláčov.  Každý sa teší na koniec pôstu a začiatok nekonečného prejedania sa sladkými dobrotami, my vám však ponúkame 5 tipov, ako prežiť Vianoce bez obžerstva, lenivosti a následného sklamania z váhy v novom roku.

 

Tip  č. 1

Tradičné vianočné koláče sa dajú pripraviť aj zdravšie. Namiesto cukru použite na sladenie med, prírodné sladidlá (stévia či erythritol) alebo banány (do muffinov sú vynikajúce). Maslo môžeme nahradiť za studena lisovanými olejmi (panenské) a bielu múku celozrnnou, špaldovou alebo ovsenou múkou. Môžete si pripraviť aj chutné sladkosti. Sú síce menej tradičné, avšak oveľa zdravšie.

 

Náš recept na zdravé ORECHOVÉ FIT GULIČKY:

-    1 šálka mletých sušienok bez cukru (najlepšie celozrnné),

-    1 šálka sušených datlí alebo sušených hrozienok,

-    1 odmerka proteínu ISO-XP(Applied Nutrition) s príchuťou natural, ktorý je ideálnym proteínom bez obsahu tukov a cukrov do varenia či pečenia,

-    10 kvapiek FLAVO DROPS(Applied Nutrition) s príchuťou karamel, káva alebo čokoláda,

-    1 šálka mletých vlašských orechov,

-    1 šálka jablkovej šťavy,

-    strúhaný kokos alebo kakaový prášok.

 

Postup:

Všetky ingrediencie spolu vymixujte, dávajte však pozor na konzistenciu hmoty. Podľa potreby primiešajte jablkovú šťavu či med. Zo vzniknutej hmoty vytvorte guľky a obaľte ich v kokose alebo kakaovom prášku. Skladujte ich v chladničke, najchutnejšie budú ďalší deň.

 

Tip č. 2

Stravujte sa pravidelne, t.j. 5x denne. Raňajky by mali byť sýte a zdravé. Dobrým príkladom je ovsená kaša s čerstvým ovocím a teplý nesladený čaj. K obedu a večeri si doprajte veľkú porciu zeleniny či zeleninového šalátu. Pite veľa vody, minerálky a nesladených čajov. Obmedzte príjem alkoholických nápojov alebo si po každom poháriku dajte pohár čistej vody.

 

Tip č. 3

Príjem veľkého množstva, hlavne nezdravého jedla a alkoholu, môže zapríčiniť silnú lenivosť. Skúste sa premôcť a zájdite skoro ráno do posilkyalebo si zacvičte doma. Budete sa cítiť lepšie, zdravšie, sviežejšie a vaša motivácia zdravšie sa stravovať bude určite silnejšia. Tým, ktorí predsa len zanedbajú klasický tréning v posilňovni, odporúčame každý deň aspoň polhodinovú prechádzku. Zoberte svoju polovičku, deti, vnúčatá či psíka na čerstvý vzduch, spojíte tak príjemné s užitočným.

 

Tip č. 4

Počas sviatkov majte po ruke náš Milk Thistle (Pestrec mariánsky od Applied Nutrition), ktorý podporuje dobré trávenie. Je to rastlinný výživový doplnok s obsahom silymarínu, ktorý sa používa na  zmiernenie príznakov zlého trávenia a na podporu zdravia žlčníka a pečene.

 

Tip č. 5

Skúste sa sústrediť na zachovanie celkového zdravia, nielen fyzického, ale aj psychického. Pri cestovaní hromadnou dopravou či nákupoch v preplnených obchodných centrách vám hrozí nákaza horných a dolných dýchacích ciest. Podporte svoju imunitu dávkou vitamínov (MULTI-VITAMIN COMPLEX od Applied Nutrition) a vyhnite sa nepríjemným chorobám a sviatkom preležaným v posteli.

 

Skúste sa tiež vyhnúť vianočným stresom a dopriať si dostatočné množstvo spánku (aspoň 8 hodín). Budete menej nervózni, čo určite ocení celá rodina. Vianoce sú len raz v roku, tak ich prežite v pokoji, v plnom zdraví a kondícii.