0.00 

Aký by mal byť denný príjem bielkovín každého kulturistu?

Pre zabezpečenie rastu svalstva a dobrého výkonu počas tréningu je pre každého kulturistu kľúčové, aby prijal dostatočné množstvo bielkovín. Napriek tomu, že mnohí kulturisti pristupujú k tejto problematike štýlom „čím viac, tým lepšie“, nemusí to byť vždy správna cesta. Najmä, ak vezmeme do úvahy, že nadmerná konzumácia proteínov zaťažuje obličky. Poďme sa spoločne pozrieť na faktory, ktoré nám pomôžu určiť správne dávkovanie bielkovín.

 

 

Pre bežného človeka je odporúčaná dávka proteínu 0,8 g na kilogram jeho hmotnosti. Pre 80 kg človeka by teda išlo o dávku 65 g, čo je však pre kulturistu s cieľom budovať svalovú hmotu žalostne málo. Medzinárodná spoločnosť športovej výživy odporúča športovcom dennú dávku bielkovín v rozmedzí od 1,4 g do 2 g na kilogram hmotnosti. V tomto prípade by to pre 80 kg jedinca znamenalo 160 g bielkovín. Ak by sme toto množstvo rozdelili do piatich jedál, vyšlo by nám približne 30 g bielkovín na jedno jedlo.

 

Dôležité je, aby tieto bielkoviny pozostávali z rôznych zdrojov, či už mliečnych, vaječných alebo živočíšnych. Telo má takto zabezpečený dostatočný príjem aminokyselín, v dôsledku čoho dochádza k pozitívnej „anabolickej“ odpovedi. Ak je vašim cieľom nárast svalovej hmoty a zároveň redukcia hmotnosti, je dôležité dbať na to, aby ste upravenú stravu dodržiavali konštantne počas celého týždňa/mesiaca/roka.